Hvad gør du, hvis du bliver ledig?

Hvad gør du, hvis du bliver ledig?

5. mar 2018

Der findes faktisk et bestemt “regelsæt”, du skal følge, hvis du bliver ledig - og vil have dagpenge udbetalt af din a-kasse. I dette blogindlæg gennemgår vi punkterne, så du er godt rustet til den dag, du måske kommer til at stå i en situation, hvor det bliver relevant.


1. Du skal melde dig ledig på Jobcentret

På din første dag som arbejdsløs, skal du melde dig som ledig på Jobnet.dk eller på dit lokale jobcenter. Det er en betingelse for at kunne få dagpenge udbetalt af a-kassen, at man er registreret som ledig på Jobcentret. Man skal have en kvittering på, at man er meldt ind som ledig på JobNet, fordi man skal kunne vise denne til a-kassen.


2. Du skal erklære dig ledig i a-kassen

Man skal erklære sig ledig i sin egen a-kasse. Dette kan man gøre ved at udfylde en ledighedserklæring i a-kassen - eller det, der svarer til. Dette kan som regel gøres via en form for selvbetjening på a-kassens hjemmeside, hvor man som regel skal bruge NemId eller lignende. Som regel skal man vedhæfte en opsigelse eller anden skriftlig redegørelse for, hvorfor man er ophørt med at arbejde.


3. Du skal oprette dit CV + “Jeg søger job som…” på JobNet.dk

Inden for to uger efter, at du bliver ledig (og har meldt dig som ledig) skal du oprette eller uploade dit CV på JobNet.dk. Hvis man ikke gør det inden for fristen, kan man risikere at miste retten til dagpenge. Det CV, man uploader, skal (måske) godkendes af din a-kasse. Dette kan evt. gøres i forbindelse med en CV-samtale. Man skal også oprette sig under “Jeg søger job som” på JobNet, hvilket er med til at styrke din jobsøgning.


4. Du skal være aktiv jobsøgende på Jobnet.dk

For at have ret til at modtage dagpenge, skal man være aktivt jobsøgende. Dette betyder, at man mindst hver 7. dag skal tjekke sine jobforslag på JobNet.dk. Nogle a-kasser eller jobcentre har krav til, hvor mange ansøgninger, man skal sende ud pr. uge eller måned. Hvis man ikke er aktivt jobsøgende, kan man ikke modtage dagpenge i Danmark. Det er både fordi det er et krav fra a-kasserne, men også fordi det - selvfølgelig - kan gøre ledighedsperioden kortere, og dermed kan man hurtigere komme tilbage i job.


5. Du skal udfylde og indsende dagpengekort

Man kan udfylde og indsende sit dagpengekort via sin a-kasse. Dagpengekortet er det, der gør, at man kan få udbetalt sine dagpenge fra a-kassen. Dagpengekortet kan som regel udfyldes via en form for selvbetjening på din a-kasses hjemmeside. På dagpengekortet skal man bl.a. udfylde de aktiviteter, man laver i hver måned; disse kunne for eksempel være, hvis man laver noget arbejde i løbet af måneden eller hvis man har været syg.


Du kan læse meget mere om a-kasser, priser, processer og meget mere på TjekAkasse.dk. Her sammenligner vi de bedste og billigste a-kasser i Danmark, og du kan blandt andet sortere efter medlemsfordele, priser og mulighed for kombination med fagforening.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce