Tips og tricks til at strække dine sommerdæks levetid ...

Tips og tricks til at strække dine sommerdæks levetid ...

14. feb 2018

Før du igen rammer vejene til sommer, opfordrer Rådet for Sikker Trafik dig til at tage et par minutter og kontrollere tilstanden af dine dæk.


Velholdte dæk holder dit køretøj mere sikkert, og det hjælper til at holde i længere tid og vil spare dig penge på sigt, fordi du skal købe nye sæt sjældnere. Disse tips kan hjælpe med at holde dine dæk i god form og dine rejser sikre hele sommeren.


10 brugbare råd som alle kan benytte


·       1) Vælg dine dæk med omtanke, for mange køber dæk baseret på startpris eller udseende. Valget af dæk bør baseres på den korrekte størrelse, der anbefales til køretøjet og dets anbefalinger i forhold til pålæsning. Du bør rådføre dig med en professionel dæk- eller bilforhandler om valg af de rigtige dæk til dine typiske køremønstre. Tirendo er et oplagt sted at finde denne service, og de kan helt sikkert hjælpe med at finde de rette sommerdæk.

 

·       2) øb en dækmåler, og hav det tilgængeligt i din bil til enhver tid. Det vil fortælle dig, om du har brug for at tilføje mere luft til dine dæk. Du kan finde dem hos enhver bilforhandler eller forsyningsvirksomhed, hvor der ofte er mange forskellige bildele at vælge mellem.

·       3) Kontroller dit dæktryk mindst én gang om måneden og især før en lang tur. Husk at underinflation er et dæks fjende nummer et, fordi det kan forårsage skade, der kan medføre dækfejl. Overinflation kan dog forårsage ujævnt slid og ikke mindst håndterings- og stopproblemer. Brug producentens anbefalede lufttryk angivet på klistermærket på dit køretøjs dørstolpe eller brugervejledningen.

 

·       4) Sænk farten i vådt vejr. Da din hastighed falder, øges mængden af dækkets slidbaner – dækmønster – i kontakt med vejfladen, hvilket giver bedre trækkraft. Du reducerer også risikoen for dækslip, hvis du løber ind i dybere vandpytter på vejen.

 

·       5) Roter dine dæk for hver 10.000 km. Hvis dine dæk viser ujævnt slid, så bed din bilserviceudbyder om at kontrollere og korrigere enhver fejlkorrektion, ubalance eller andet mekanisk problem, der er involveret inden rotation.

·      6) Kontroller regelmæssigt din justering. Det er især vigtigt at have en professionel automekaniker til at kontrollere din justering, hvis du bemærker, at dit køretøj trækker til den ene side, når du kører.

 

·       7) Undersøg og mål dit dæktræk. Ifølge dansk lov skal mønsterdybden på dine dæk være mindst 1,6 mm. Rådet for Sikker Trafik anbefaler at køre med mindst 2 mm dybde på sommerdæk og 3 mm på vinterdæk, som er lovkrav i de andre nordiske lande. Efter fem år eller mere i brug, skal dine dæk undersøges grundigt mindst en gang om året af en professionel.

 

·       8) Kontrollér dækkenes sider for at sikre, at der ikke er huller, udskæringer, buler eller andre uregelmæssigheder.

 

·       9) ørg for, at du ikke overbelaster dit køretøj, da det kan skabe umådeholden varme inden i dine dæk. Et overbelastet køretøj stresser dækkene, hvilket kan forårsage skade og føre til dækfejl. Kontroller producentens førnævnte anbefaling til indlæsning, som findes på bilens informationskort på dørstolpen eller i bilens brugervejledning.

 

·       10) Hav i dine overvejelser at udskifte dine dæk efter deres sjette år, selvom deres slidbaner ikke er slidt ud. Undersøgelser har vist, at dækkene forværres, efterhånden som de bliver ældre, selvom de er relativt inaktive eller ser ud til at være i brugbar tilstand og ikke er slidt ned på slidindikatorer. Hvis dækkene ikke er udskiftet 10 år efter fremstillingsdatoen, anbefales det som en sikkerhedsforanstaltning, at de da erstattes fuldstændigt med et sæt nye dæk. Dette gælder også for reservedæk.


Benytter du disse råd, vil dine dæk helt sikkert holde i længere tid.  


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce